voedsel weggooien

Het tegengaan van voedselverspilling

Eten weggooien is natuurlijk super zonde, maar er wordt steeds meer bewust mee omgegaan. Vooral supermarkten, bakkers en restaurants hebben vaak veel eten over wat uiteindelijk weggegooid moet worden. Ontzettend veel mensen zijn er eigenlijk van bewust dat er zoveel eten wordt weggegooid, maar het is soms moeilijk om er iets aan te veranderen. Er zijn inmiddels wel een aantal bedrijven die aangeven er iets aan te willen veranderen. Zo wil de IKEA de voedselverspilling met de helft verminderen, maar daarnaast ook veel meer bedrijven.

Een voedselverspillingsakkoord

In Nederland geldt er al een voedselverspillingsakkoord. Daarbij is het doel om in 2030 al de helft mindere voedsel te verspillen. Er gaat gemeten worden hoeveel voedsel er over blijft en hoeveel van het overgebleven voedsel er op andere bestemmingen terecht komt, zoals bijvoorbeeld de voedselbank. Er zijn al een aantal bedrijven die zich hierbij hebben aangesloten en in 2020 gaat er al gemeten worden of het al iets is verminderd. Daarbij is het natuurlijk ook jouw doel als consument om zo min mogelijk eten weg te gooien. Het moet immers klein beginnen, niet waar?

Houd je voedsel langer goed

Er zijn inmiddels ook bepaalde technieken om vers voedsel langer te kunnen bewaren. Zo kan je door middel van een speciale mistdamp je verse voedsel langer goed houden. De temperatuur is namelijk 5 graden lager, maar het voedsel wordt niet vochtig. Dit scheelt een aantal dagen langer qua goed houden en aanzienlijk in het verminderen van de voedselverspilling. Een plus supermarkt werkt hier al mee en is er erg tevreden over. Daarbij is het van groot belang om je voedsel thuis op de goede plek te bewaren. Niet alles is houdbaar in de koelkast of daarbuiten, maar weet jij welk voedsel waar hoort? Daarbij zijn er ook verschillende trucs. Wist je bijvoorbeeld dat je sla langer goed houdt wanneer je het afdekt met keukenpapier? Daarbij kun je ook veel meer invriezen dan je denkt. Of eet je vorige avondeten als lunch de dag er naar.

Too good to go

Er bestaat inmiddels ook een App in Nederland waar verschillende bedrijven bij aan zijn gesloten. Deze App streeft er naar om voedselverspilling tegen te gaan. Hier kan je voor een aantal euro’s een pakket kopen, waar dan eten in wordt gestopt die de dag erna over de datum gaat. Dit kan je als consument zijnde nog prima consumeren. Verschillende supermarkten doen hier ook aan mee, zoals de Deka en Spar. Dit is prettig voor de consument, omdat zij een goedkoop boodschappenpakket hebben en goed voor het tegengaan van de voedselverspilling. Je krijgt namelijk boodschappen voor drie keer de waarde die jij hebt betaald. Hopelijk zullen meerdere bedrijven en supermarkten zich hierbij aansluiten.

Steun de voedselbank

Uiteindelijk wil natuurlijk iedereen goedkopere boodschappen terwijl je daarmee deze verspilling tegen gaat. Er moeten dus veel meer bedrijven zich bij deze App aansluiten. Of ze moeten het voedsel op een andere manier goed onderbrengen, zoals de voedsel, zoals de Albert Heijn al wel doet. Het eten wordt voor wel 1/3e aan het eind van de voedselketen weggegooid en dat moet wel tot 40% verminderd worden. Dit scheelt uiteindelijk ook in kosten.

Share