brexit

De gevolgen van de Brexit

Zoals iedereen wel weet staat Brexit voor British Exit en gaat dit over het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op 23 juni 2016 hebben de Britten er al voor gekozen om de EU te verlaten en op 29 maart 2017 is dit officieel ingediend, maar er is nog steeds niet duidelijk hoe dit er uit gaat zien. Maar waarom willen de Britten dit eigenlijk? Volgens hun hebben ze meer met een land zoals de VS dan met Europa. Zij vinden tradities en gebruiken erg belangrijk, zoals bijvoorbeeld verschillende afstandsmaten die zij hanteren, waardoor ze niet echt graag willen integreren. De Britten vinden dat ze te veel betalen en eisen veel meer andere dingen bij de EU. Eigenlijk willen ze hun eigen zeggenschap terug. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor ons en andere landen?

Het wegvallen van een belangrijke handelspartner

Er heerst dus genoeg onrust door de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk bestaat natuurlijk uit verschillende landen, en onderling zijn ze het ook niet helemaal eens. Schotland wil bijvoorbeeld wel blijven en dreigt nu het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Daarbij is het Verenigd Koninkrijk het eerste land dat officieel de EU wil verlaten en daar zijn nog geen standaard regels voor opgesteld. Maar om even door te praten over de gevolgen voor ons: Allereerst zou de economie van de EU dalen wanneer het Verenigd Koninkrijk uit de EU zou stappen. Daarbij is het Verenigd Koninkrijk een belangrijk handelspartner, dus die vervalt voor ons land. Er moeten nieuwe afspraken worden gemaakt over de handel.

Vrije verkeer van personen

Daarnaast zal er wellicht ook wat gaan veranderen voor ons als burgers wanneer we een bezoekje willen brengen aan het Verenigd Koninkrijk. Ze willen namelijk een einde maken aan het vrije verkeer van personen in de EU. Er zal dus een elektronisch visum aangevraagd moeten worden als je een bezoekje wil brengen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit doen ze om het aantal arbeidsmigranten terug te dringen, maar dit zal iedereen raken die het Verenigd Koninkrijk wil bezoeken. Je zult namelijk van alles moeten invullen voordat je het land in wil, met vragen zoals wie je vader is. Dit moet worden goedgekeurd. Dit kan meteen gebeuren, maar kan ook even duren.

De waarde van de pond

Dit is dan weer een voordeel voor ons, maar de waarde van de pond kelderde dus je krijgt veel meer euro’s voor de pond. Dat zou betekenen als dit zo blijft dat de pond niet meer zo duur is als dat het was. Je kan dus iets goedkoper shoppen in Londen.😊

Hoe staat het er nu voor?

De Britten hadden na 29 maart 2017 twee jaar de tijd om de Brexit te regelen, maar inmiddels is er nog steeds niks besloten. Inmiddels is de Brexit-datum zelfs uitgesteld tot 31 oktober 2019. Daarbij is er ook nog steeds een kans dat ze niet tot een deal komen. Er kan dus nog een no deal-Brexit plaatsvinden. Dit zal dan plaatsvinden op 31 mei 2019 en het VK verlaat dan de EU zonder deal. Dit is voor beide partijen niet heel voordelig dus er wordt hard onderhandeld om tot een deal te komen. Eigenlijk is alles nog steeds super onzeker en valt er niet te voorspellen wat er gaat plaatsvinden.

Share