alcohol

Alcoholische versnaperingen onder jongeren

Zoals iedereen weet is in 2013 de alcoholgrens van 16 naar 18 gegaan. De 16-jarige worden niet meer toegelaten in kroegen en zo wel, moeten de 18 plussers een bandje om zodat ze kunnen aantonen dat ze wel mogen drinken. Er wordt strenger op gecontroleerd, tenminste dat zouden ze doen. Maar hoe veel effect het nu gehad? De jongeren zijn niet meer in de kroeg te vinden, maar verplaatsen hun drink locatie naar bijvoorbeeld het park of een zolderkamer bij iemand thuis als bijvoorbeeld iemand alleen thuis is of als een ouder het wel goed vindt dat hun zoon/dochter drinkt op 17-jarige leeftijd.

Waar koop je alcohol?

De jongeren weten precies waar ze moeten zijn als ze wel alcohol of sigaretten willen halen. Er zijn genoeg plekken waar ze dit gewoon meekrijgen zonder dat er naar de legitimatie wordt gevraagd. Je kan natuurlijk ook gewoon iemand anders alcohol voor je laten halen die wel 18+ is. Dit is natuurlijk totaal niet de bedoeling. De alcoholgrens is namelijk niet voor niets verhoogd. Het parkdrinken is dus een erg populaire plek geworden om flessen wijn en bier te nuttigen. Je ziet steeds meer mensen daar verzamelen. Eigenlijk is dit gewoon een lange aanloop naar het echte leven als ze straks wel de kroeg in mogen.

NIX-18

NIX-18 is een campagne vanuit het ministerie om ouders te ondersteunen bij het alcoholgebruik van hun kinderen. Oftewel: bij de afspraak van niks. Het kan soms als ouder moeilijk zijn om je kind alles te gaan verbieden thuis, vooral omdat je waarschijnlijk wel weet dat ze ergens anders wel een glaasje stiekem drinken. Hoe ga je hier mee om en hoe zorg je dat je altijd een weerwoord klaar hebt? De campagne geeft voorbeelden van rappe antwoorden waar pubers niet van terug hebben. Deze campagne maakt ook verschillende reclames om jongeren duidelijk te maken dat ze echt niks moeten drinken.

Wat wordt er gedronken?

Over het algemeen wordt er veel bier, wijn en mix-drankjes gedronken. Er wordt sinds de verhoging van de alcoholgrens echter niet minder gedronken. Zoals eerder in deze blog is dus alleen de drinklocatie verplaatst naar bijvoorbeeld het park of thuis. Speciaal bier wordt ook veel onder jongeren gedronken, maar vaak onder al wat ouderen. Er wordt wel onder jongeren aangegeven dat ze het veiliger vinden om thuis te drinken, omdat ze dan een veiliger gevoel hebben doordat ze meer controle hebben over het drinken.

Hoe pak je dit aan als ouder?

Ben jij ouder en weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Vind je het wel goed als jouw zoon of dochter bij jouw thuis af en toe één glaasje drinkt, zodat je zelf toezicht hebt? Maar je wil voor de rest dat hij of zij niet drinkt? Je kan altijd inschakelen om te kijken hoe je dit moet aanpakken. Je wil namelijk ook niet dat alles stiekem gebeurd. Vaak gebeuren veel dingen stiekem als het compleet wordt verboden dus dat is ook niet altijd een goede optie. Kom bijvoorbeeld ook in contact met anderen om te horen hoe zij dit doen, zodat jij jouw strategie ook hier op kan aanpassen. Je wil namelijk ook wel dat je jouw kind kan vertrouwen wat betreft alcohol.

Share